Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν κάποιος που γνωρίζετε έχει κατάθλιψη, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τον υποστηρίξετε με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να πείτε (και να μην πείτε) για να εκφράσετε τη φροντίδα και την ανησυχία σας με τρόπο που πραγματικά θα βοηθήσει.

Τι να Πείτε:

  1. “Είμαι εδώ για σένα.” Το να δείξετε ότι είστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να ακούσετε χωρίς να κρίνετε είναι πολύ σημαντικό.
  2. “Θέλεις να μιλήσουμε για το πώς νιώθεις;” Προσφέρετε έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστεί τα συναισθήματά του.
  3. “Δεν είσαι μόνος σε αυτό.” Υπενθυμίστε του ότι δεν είναι μόνος και ότι είστε εδώ για να τον υποστηρίξετε.
  4. “Είναι εντάξει να νιώθεις έτσι.” Επιβεβαιώστε τα συναισθήματά του και δείξτε κατανόηση.
  5. “Θέλεις να κάνουμε κάτι μαζί για να σε βοηθήσω να νιώσεις καλύτερα;” Κινητοποιήστε τον να κάνετε μια δραστηριότητα που μπορεί να του φέρει χαρά ή ανακούφιση.
  6. “Μπορώ να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω;” Δείξτε πρόθυμοι να προσφέρετε πρακτική βοήθεια.
  7. “Είσαι σημαντικός για μένα.” Ενισχύστε την αίσθηση της αξίας και της σπουδαιότητας του.
  8. “Σε αγαπώ και σε νοιάζομαι.” Εκφράστε την αγάπη και τη στοργή σας ανοιχτά.
  9. “Θέλεις να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό μαζί;” Προσφέρετε υποστήριξη για την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.
  10. “Θα είμαι δίπλα σου ό,τι και αν συμβεί.” Δείξτε σταθερότητα και αφοσίωση.

Τι να ΜΗΝ Πείτε:

  1. “Απλά χαλάρωσε.” Αυτό μπορεί να φανεί απαξιωτικό και να μειώσει τη σοβαρότητα των συναισθημάτων του.
  2. “Όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές.” Αν και ίσως θέλετε να δείξετε συμπαράσταση, αυτό μπορεί να ακούγεται ως υποτίμηση της κατάστασής του.
  3. “Πρέπει να βγεις έξω περισσότερο.” Αν και η άσκηση και η κοινωνικοποίηση μπορεί να βοηθήσουν, δεν είναι πάντα εύκολο για κάποιον με κατάθλιψη να το κάνει.
  4. “Μην σκέφτεσαι τόσο πολύ.” Αυτό δεν είναι χρήσιμο και μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει ενοχές για τα συναισθήματά του.
  5. “Πρέπει να είσαι πιο θετικός.” Η κατάθλιψη δεν είναι θέμα θετικής σκέψης και αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι απογοητευτική.
  6. “Δεν φαίνεσαι καταθλιπτικός.” Η κατάθλιψη δεν έχει πάντα εμφανή σημάδια και τέτοια σχόλια μπορεί να είναι αποθαρρυντικά.
  7. “Αυτό είναι στο μυαλό σου.” Μπορεί να ακουστεί σαν να υποτιμάτε την πραγματική του εμπειρία.
  8. “Πρέπει να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις.” Αν και η ευγνωμοσύνη είναι σημαντική, αυτό το σχόλιο μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει ένοχο για τα συναισθήματά του.
  9. “Πρέπει να ξεπεράσεις αυτό το θέμα.” Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που ξεπερνάται εύκολα και τέτοια σχόλια μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικά.
  10. “Αυτό είναι αδύνατο να σε επηρεάσει τόσο πολύ.” Μην μειώνετε την εμπειρία του. Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στις δυσκολίες.

Ενεργητική Ακρόαση: Πώς να Είστε Πλήρως Παρόντες για τους Άλλους

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να κρατήσει μια συζήτηση χωρίς να προσθέτετε τη δική σας γνώμη. Απαιτεί πλήρη παρουσία και προσοχή στο άτομο που μιλάει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υποστηρίζετε κάποιον με κατάθλιψη.

Τεχνικές Ενεργητικής Ακρόασης:

  1. Διατηρήστε Οπτική Επαφή: Η οπτική επαφή δείχνει ότι είστε παρόντες και δίνετε προσοχή.
  2. Χρησιμοποιήστε Μη Λεκτικές Ενδείξεις: Μικρές εκφράσεις, όπως το να κουνάτε το κεφάλι σας, μπορούν να δείξουν ότι κατανοείτε και ακούτε.
  3. Μην Διακόπτετε: Αφήστε τον συνομιλητή να ολοκληρώσει τις σκέψεις του χωρίς να τον διακόπτετε.
  4. Αντανάκλαση: Επαναλάβετε με δικά σας λόγια αυτό που ακούσατε για να επιβεβαιώσετε την κατανόησή σας.
  5. Χρησιμοποιήστε Ανοιχτές Ερωτήσεις: Ερωτήσεις όπως “Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;” ή “Τι σκέφτεσαι να κάνεις στη συνέχεια;” ενθαρρύνουν τον συνομιλητή να μοιραστεί περισσότερα.
  6. Δείξτε Ενσυναίσθηση: Εκφράστε κατανόηση και συμπόνια για τα συναισθήματά του, π.χ. “Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για σένα.”

Μη Λεκτικές Ενδείξεις:

  1. Στάση Σώματος: Στρέψτε το σώμα σας προς τον συνομιλητή για να δείξετε ότι τον ακούτε προσεκτικά.
  2. Έκφραση Προσώπου: Μια ουδέτερη ή φιλική έκφραση προσώπου μπορεί να ενισχύσει την άνεση του συνομιλητή.
  3. Χειρονομίες: Χρησιμοποιήστε χειρονομίες για να υποστηρίξετε αυτό που λέτε, όπως ένα ελαφρύ νεύμα για να δείξετε συμφωνία.

Συμπέρασμα

Το να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη απαιτεί υπομονή, κατανόηση και συμπόνια. Το να ξέρετε τι να πείτε και τι να μην πείτε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υποστήριξη που προσφέρετε. Θυμηθείτε, το πιο σημαντικό είναι να είστε εκεί, να ακούτε και να προσφέρετε την αγάπη και τη στήριξή σας.