Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας,

Με αυτή τη σειρά βίντεο θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να κατανοήσετε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία μας, και κάνουν προβληματική την καθημερινότητα μας.

Θα ξεκινήσουμε αυτή τη σειρά βίντεο αναλύοντας το άγχος. Μία διαταραχή η οποία βασανίζει πολλούς από εμάς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο ή να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.

Στο προηγούμενο βίντεο μιλήσαμε για το ρόλο των νευρολογικών παθήσεων και τη χρήση ουσιών στο άγχος.

Σήμερα θα δούμε το ρόλο των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης στην ανάπτυξη του άγχους. Το γνωστικό μοντέλο του Beck προτείνει ότι οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και οι γνωστικές διαστρεβλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος. Ομοίως, η λογική συναισθηματική θεραπεία συμπεριφοράς (REBT) του Ellis υποστηρίζει ότι οι παράλογες πεποιθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

Τόσο ο Beck όσο και ο Ellis είναι πρωτοπόροι στη γνωστική θεραπεία, η οποία αποτελεί μια κοινή θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές.

  • Γνωστική θεραπεία (Aaron T. Beck): Η γνωστική θεραπεία ή συμβουλευτική θεραπεία του Beck και οι δύο βασίζονται στο γνωστικό μοντέλο, το οποίο δηλώνει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές συνδέονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, η αλλαγή των αρνητικών μοτίβων σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, όπου οι ασθενείς διδάσκονται να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αγχώδεις σκέψεις τους.
  • Λογική Συναισθηματική Θεραπεία Συμπεριφοράς (Albert Ellis): Ο Ellis ανέπτυξε τη Λογική Συναισθηματική Θεραπεία Συμπεριφοράς (REBT), ένα είδος γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Η REBT βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν τις παράλογες πεποιθήσεις, να αμφισβητήσουν αυτές τις πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσουν με υγιέστερες, πιο ορθολογικές. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, καθώς βοηθά τους ασθενείς να κατανοήσουν πώς οι πεποιθήσεις τους συμβάλλουν στο άγχος τους.

Ο Άλμπερτ Έλις ανέπτυξε την λογική συναισθηματική θεραπεία συμπεριφοράς (REBT) τη δεκαετία του 1950, καθιστώντας την μία από τις πρώτες μορφές γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας. Η REBT μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τη CBT του Beck, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο ρόλο των παράλογων πεποιθήσεων στην ανάπτυξη διαταραχών ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Ellis, οι άνθρωποι αναπτύσσουν παράλογες πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο που οδηγούν σε ανθυγιεινά αρνητικά συναισθήματα, όπως το υπερβολικό άγχος. Αυτές οι πεποιθήσεις είναι συχνά απολυταρχικές, περιλαμβάνοντας λέξεις όπως “πρέπει”, “θα έπρεπε” ή “πάντα”. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πιστεύει: “Πρέπει πάντα να είμαι τέλειος, αλλιώς είμαι αποτυχημένος”.

Η REBT για το άγχος περιλαμβάνει διάφορα βασικά στοιχεία:

  • Αμφισβήτηση των παράλογων πεποιθήσεων: Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό, την αμφισβήτηση και την αλλαγή των παράλογων πεποιθήσεων. Ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να αμφισβητήσει τα στοιχεία για την πεποίθησή του, τη χρησιμότητα της πεποίθησης του και τη δυνατότητα αποδοχής μιας πιο ορθολογικής πεποίθησης.
  • Τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης: Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συναισθηματικών συμπτωμάτων του άγχους. Οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης, ενσυνειδητότητα ή στρατηγικές διαχείρισης του άγχους.
  • Συμπεριφορικές τεχνικές: Όπως και η CBT, η REBT χρησιμοποιεί επίσης συμπεριφορικές τεχνικές, όπως η θεραπεία έκθεσης και η επίλυση προβλημάτων.

Συμπερασματικά, οι παραπάνω τεχνικές προσφέρουν αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στο άγχος, βασισμένες στο πρωτοποριακό έργο των Aaron T. Beck και Albert Ellis. Και οι δύο θεραπείες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την αλλαγή των δυσπροσαρμοστικών μοτίβων σκέψης, τη χρήση συμπεριφορικών τεχνικών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την ανάπτυξη υγιέστερων στρατηγικών αντιμετώπισης. Αυτές οι θεραπείες έχουν ερευνηθεί εκτενώς και αναγνωρίζονται ευρέως ως αποτελεσματικές θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές.

Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Ο Aaron T. Beck αναφέρεται συχνά ως ο πατέρας της γνωσιακής θεραπείας, η οποία αργότερα εξελίχθηκε στη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Το έργο του Beck στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 καθιέρωσε μια νέα ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώθηκε στο ρόλο των γνωστικών φαινομένων (σκέψεων) στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

Σύμφωνα με τον Beck, τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές έχουν συχνά δυσπροσαρμοστικά μοτίβα σκέψης, γνωστά ως γνωστικές διαστρεβλώσεις, που συμβάλλουν στα συμπτώματά τους. Αυτές οι στρεβλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καταστροφολογία (περιμένουν δηλαδή ότι θα συμβεί το χειρότερο σενάριο), υπεργενίκευση (εφαρμογή μιας αρνητικής εμπειρίας σε όλες τις παρόμοιες εμπειρίες), ή προσωποποίηση (αυτοκατηγορία για γεγονότα που δεν ελέγχονται από τον ίδιο).

Πάμε να δούμε με ποιες τεχνικές βοηθά η ψυχοθεραπεία στην καταπολέμηση του άγχους.

Η ψυχοθεραπεία για το άγχος περιλαμβάνει διάφορα βασικά στοιχεία:

  • Γνωστική αναδιάρθρωση: Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό, την αμφισβήτηση και την αλλαγή των γνωστικών στρεβλώσεων. Για παράδειγμα, ένα άτομο με κοινωνικό άγχος μπορεί να πιστεύει: “Αν πω κάτι λάθος, όλοι θα με θεωρήσουν ηλίθιο”. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει το άτομο να αμφισβητήσει αυτή την πεποίθηση και να αναπτύξει μια πιο ισορροπημένη σκέψη, όπως: “Όλοι κάνουν λάθη στη συζήτηση και οι περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό”.
  • Θεραπεία έκθεσης: Πρόκειται για μια συμπεριφορική τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στη CBT για αγχώδεις διαταραχές, ιδίως φοβίες ή διαταραχή μετατραυματικού στρες. Περιλαμβάνει τη σταδιακή και επαναλαμβανόμενη αντιμετώπιση της φοβισμένης κατάστασης μέχρι να μειωθεί η αντίδραση του φόβου.
  • Τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης: Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους και να προωθήσουν μια κατάσταση χαλάρωσης. Οι τεχνικές μπορεί να περιλαμβάνουν βαθιές αναπνοές, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή διαλογισμό ενσυνειδητότητας.
  • Επίλυση προβλημάτων: Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεσογόνων παραγόντων και των προκλήσεων που μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος.

Στο επόμενο βίντεο θα εξηγήσουμε λίγο το ρόλο των θεραπευτικών μοντέλων.

Να θυμάστε ότι μαζι, μπορούμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, κάνοντας την καθημερινότητα μας καλύτερη.