Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας,
Με αυτή τη σειρά βίντεο θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να κατανοήσετε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία μας, και κάνουν προβληματική την καθημερινότητα μας.
Θα ξεκινήσουμε αυτή τη σειρά βίντεο αναλύοντας το άγχος. Μία διαταραχή η οποία βασανίζει πολλούς από εμάς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο ή να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.
Εισαγωγή στο άγχος
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης φύσης, το οποίο συχνά εμφανίζεται ως απάντηση σε αντιλαμβανόμενες απειλές ή αγχωτικές καταστάσεις. Χαρακτηρίζεται από αισθήματα έντασης, ανησυχητικές σκέψεις και σωματικές αλλαγές όπως για παράδειγμα η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για προκλήσεις, όπως μια μεγάλη παρουσίαση ή ένα τεστ, καθιστώντας μας σε εγρήγορση, έτοιμους για δράση. Ωστόσο, όταν το άγχος γίνεται επίμονο, συντριπτικό και δυσανάλογο με την πραγματική απειλή, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και την ευημερία, οπότε και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αγχώδης διαταραχή. Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν μια κατηγορία διαγνώσεων ψυχικής υγείας που οδηγούν σε υπερβολική νευρικότητα, φόβο και ανησυχία.
Οι αγχώδεις διαταραχές συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών καταστάσεων ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Περιλαμβάνουν μια ποικιλία ειδικών καταστάσεων, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού, οι συγκεκριμένες φοβίες, η διαταραχή κοινωνικού άγχους και άλλες. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά όλες τις ενώνει το κοινό θέμα του υπερβολικού, παράλογου φόβου και τρόμου.
Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές συχνά παλεύουν με έντονη, υπερβολική και επίμονη ανησυχία και φόβο για καθημερινές καταστάσεις. Αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως δύσκολο να ελεγχθούν, είναι δυσανάλογα με τον πραγματικό κίνδυνο και μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία και να συνεχιστούν στην ενήλικη ζωή.
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία και βλάβη στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη σημαντική λειτουργικότητα. Η συχνότητα και η ένταση του άγχους που ενέχουν αυτές οι διαταραχές μπορεί να καταστήσει δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή να έχει επίσης συνυπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή διαταραχές χρήσης ουσιών.
Η κατανόηση του άγχους και των διαταραχών του απαιτεί την εξέταση των αιτιών του, του ρόλου των γνωστικών διεργασιών, του αντίκτυπου της γενετικής και των προσεγγίσεων για τη θεραπεία και τη διαχείριση. Το έργο του Aaron T. Beck και του Albert Ellis, δύο πρωτοπόρων της γνωστικής ψυχολογίας, παρέχει πολύτιμες γνώσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι θεωρίες και οι θεραπευτικές τους προσεγγίσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά την κατανόηση του άγχους και τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ας δούμε λοιπόν κάποιες πιθανές αιτίες:
Πιθανές αιτίες
Οι αγχώδεις διαταραχές πιθανόν να οφείλονται σε ένα συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών, ψυχολογικών και αναπτυξιακών παραγόντων, της χημείας του εγκεφάλου, της προσωπικότητας και των γεγονότων της ζωής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν έχουν:
– Οικογενειακό ιστορικό διαταραχών ψυχικής υγείας
– Έχουν βιώσει τραυματικά ή στρεσογόνα γεγονότα
– Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές αρρυθμίες ή προβλήματα θυρεοειδούς
– Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως το να είναι τελειομανής ή να ταράζεται εύκολα
– Άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη.
θα μιλήσουμε για την κληρονομικότητα και τη σημαντικότητα της και θα αναπτύξουμε περισσότερο τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε.
- Κληρονομικότητα
Η γενετική παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των αγχωδών διαταραχών. Άτομα με μέλη της οικογένειας που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και τα ίδια αγχώδη διαταραχή. Ωστόσο, η κληρονομικότητα είναι μόνο ένα μέρος μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικής και περιβάλλοντος.
Η κληρονομικότητα, ή η γενετική μετάδοση των χαρακτηριστικών από τους γονείς στους απογόνους, παίζει σημαντικό ρόλο στις αγχώδεις διαταραχές. Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι οι αγχώδεις διαταραχές τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει μια γενετική συνιστώσα σε αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ κληρονομικότητας και άγχους είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση πολλαπλών γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίζονται σε οικογένειες, γεγονός που υποδηλώνει γενετική σύνδεση. Ωστόσο, το να έχετε έναν στενό συγγενή με αγχώδη διαταραχή δεν εγγυάται ότι θα αναπτύξετε κι εσείς μία, υποδεικνύοντας ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Ο ρόλος της γενετικής στην ανάπτυξη των αγχωδών διαταραχών είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πεδίο μελέτης. Ενώ είναι σαφές ότι η γενετική παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των διαταραχών, η ακριβής φύση αυτού του ρόλου εξακολουθεί να διερευνάται.
- Γενετικοί παράγοντες
Οι μελέτες διδύμων έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση της γενετικής βάσης των αγχωδών διαταραχών. Οι μελέτες αυτές συγκρίνουν τον επιπολασμό των αγχωδών διαταραχών σε πανομοιότυπους διδύμους, οι οποίοι μοιράζονται το 100% των γονιδίων τους, με τον επιπολασμό σε αδελφικούς διδύμους, οι οποίοι μοιράζονται περίπου το 50% των γονιδίων τους. Εάν οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και οι δύο μια αγχώδη διαταραχή από ό,τι οι αδελφικοί δίδυμοι, αυτό υποδηλώνει μια γενετική συνιστώσα της διαταραχής.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εάν ένας πανομοιότυπος δίδυμος έχει αγχώδη διαταραχή, ο άλλος δίδυμος έχει σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να έχει επίσης αγχώδη διαταραχή σε σύγκριση με τους αδελφικούς διδύμους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των αγχωδών διαταραχών.
Ωστόσο, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πιθανό να επηρεάζονται από πολλαπλά γονίδια, καθένα από τα οποία συμβάλλει σε μικρό βαθμό στον συνολικό κίνδυνο. Αυτό είναι γνωστό ως πολυγονιδιακή κληρονομικότητα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα “γονίδια άγχους”. Αντ’ αυτού, είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός πολλών γονιδίων, το καθένα με μικρή επίδραση, συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης αγχώδους διαταραχής.
Οικογενειακές μελέτες και μελέτες διδύμων έχουν παράσχει ενδείξεις ότι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης αγχωδών διαταραχών. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο έχει συγγενή πρώτου βαθμού (όπως γονέα ή αδελφό) με αγχώδη διαταραχή, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει και το ίδιο αγχώδη διαταραχή.
Ωστόσο, ο εντοπισμός των συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στις αγχώδεις διαταραχές έχει αποδειχθεί πρόκληση. Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα γονίδια μπορεί να εμπλέκονται στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που παίζουν βασικό ρόλο στη διάθεση και το άγχος. Άλλα γονίδια μπορεί να επηρεάζουν τη δομή ή τη λειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο φόβο και το άγχος, όπως για παράδειγμα η αμυγδαλή.
Η γενετική είναι βασικός παράγοντας στις αγχώδεις διαταραχές και περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι οι διαταραχές αυτές συχνά συνυπάρχουν και με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινοί γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για μια σειρά από καταστάσεις ψυχικής υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για άγχος, δεν εγγυάται ότι ένα άτομο θα αναπτύξει και αγχώδη διαταραχή.
- Αλληλεπίδραση γονιδίου-περιβάλλοντος
Ενώ η γενετική μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχώδους διαταραχής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Αυτό είναι γνωστό ως αλληλεπίδραση γονιδίου-περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση για άγχος, αλλά αν μεγαλώσει σε ένα υποστηρικτικό και σταθερό περιβάλλον, μπορεί να μην αναπτύξει ποτέ αγχώδη διαταραχή. Από την άλλη πλευρά, αν το ίδιο άτομο μεγαλώσει σε ένα αγχωτικό ή ασταθές περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη μιας αγχώδους διαταραχής.
Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος είναι μια βασική πτυχή του μοντέλου διάθεσης-άγχους των ψυχικών ασθενειών. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τόσο η διάθεση (μια ευπάθεια ή προδιάθεση) όσο και το στρες (ένας καταλυτικός ή περιβαλλοντικός παράγοντας) είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μιας ψυχικής διαταραχή. Οι άνθρωποι όμως έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαλωτότητας σε διαταραχές της ψυχικής υγείας και το άγχος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτών των διαταραχών σε άτομα με υψηλό επίπεδο ευαισθησίας. Το άγχος ή το τραύμα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με γενετικούς παράγοντες και να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτών των διαταραχών.
Συμπερασματικά, ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγχωδών διαταραχών, η σχέση μεταξύ γενετικής και άγχους είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων. Η κατανόηση αυτής της σχέσης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών για τις αγχώδεις διαταραχές και μπορεί τελικά να οδηγήσει στη δυνατότητα πρόβλεψης του ποιος κινδυνεύει από αυτές τις διαταραχές με βάση το γενετικό του προφίλ.
- Επιγενετική
Η επιγενετική, η μελέτη των αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση χωρίς αλλαγές στην υποκείμενη αλληλουχία του DNA, παρέχει ένα άλλο επίπεδο στην κατανόηση της κληρονομικότητας και του άγχους. Οι στρεσογόνες εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με το άγχος. Αυτές οι αλλαγές μπορούν ενδεχομένως να μεταβιβαστούν στις μελλοντικές γενιές, παρέχοντας έναν πιθανό μηχανισμό για την κληρονομικότητα των αγχωδών διαταραχών.
Συμπερασματικά, η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αγχώδεις διαταραχές, αλλά η σχέση είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση πολλαπλών γονιδίων, περιβαλλοντικών παραγόντων και ενδεχομένως επιγενετικών αλλαγών. Η κατανόηση αυτών των σχέσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη τον μοναδικό συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου ενός ατόμου.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
- Χημεία του εγκεφάλου
Οι νευροδιαβιβαστές είναι φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των νεύρων. Οι διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος. Ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, που εμπλέκεται στις συναισθηματικές αντιδράσεις και αναφέραμε παραπάνω, παίζουν επίσης ρόλο στις αγχώδεις διαταραχές.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο που ρυθμίζει όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Αυτό το κάνει μέσω ενός δικτύου δισεκατομμυρίων νευρώνων, ή νευρικών κυττάρων, που επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Οι διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία αυτών των νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αγχωδών διαταραχών. Συμπερασματικά, όπως στην γενετική έτσι και στη χημεία του εγκεφάλου, βλέπουμε ότι κάθε είδους ανισορροπία προκαλεί βλάβες, τόσο οργανικές όσο και ψυχικές.
Τρεις νευροδιαβιβαστές που παίζουν βασικό ρόλο στο άγχος είναι η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Ας δούμε αναλυτικότερα πως λειτουργούν:
- Σεροτονίνη: Συχνά αναφέρεται ως ο νευροδιαβιβαστής της “ευεξίας ή της χαράς”. Η σεροτονίνη συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου, της όρεξης και του συνολικού αισθήματος ευεξίας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, αλλά η έρευνα τα έχει συνδέσει επίσης με αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
- Νορεπινεφρίνη: Αυτός ο νευροδιαβιβαστής εμπλέκεται στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Συχνά αναφέρεται ως ο νευροδιαβιβαστής “μάχης ή φυγής ή πάγωμα”, (τα “3 f” fight or flight or freeze), επειδή προετοιμάζει το σώμα για δράση. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια απειλή, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει νορεπινεφρίνη για να σας βοηθήσει να αντιδράσετε. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης είναι πολύ υψηλά ή αν η αντίδραση του εγκεφάλου σε αυτόν τον νευροδιαβιβαστή είναι υπερδραστήρια, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους.
- Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA): Το GABA είναι ο κύριος ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, δηλαδή επιβραδύνει τη δραστηριότητα των νευρώνων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νου και στη μείωση των συναισθημάτων φόβου και άγχους. Ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους, δρουν ενισχύοντας τις επιδράσεις του GABA.
Εκτός από τους νευροδιαβιβαστές, ορισμένες δομές του εγκεφάλου εμπλέκονται επίσης στο άγχος. Μία από τις βασικές δομές είναι η αμυγδαλή, αναφερθήκαμε σε αυτήν πολλές φορές, ας δούμε λίγο καλύτερα πως εμπλέκεται. Η αμυγδαλή εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και συνδέεται ιδιαίτερα με τις αντιδράσεις φόβου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αμυγδαλή είναι συχνά υπερδραστήρια σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν εντονότερη αντίδραση φόβου σε ορισμένα ερεθίσματα, οδηγώντας σε αισθήματα άγχους.
Μια άλλη σημαντική δομή του εγκεφάλου είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, στον προγραμματισμό και σε άλλες νοητικές λειτουργίες ανώτερης κλίμακας. Ο προμετωπιαίος φλοιός συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της απόκρισης της αμυγδαλής. Σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές, ο προμετωπιαίος φλοιός μπορεί να μην ρυθμίζει αποτελεσματικά την αμυγδαλή, οδηγώντας σε υπερδραστήρια αντίδραση φόβου.
Η κατανόηση του ρόλου της χημείας του εγκεφάλου στο άγχος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Για παράδειγμα, φάρμακα που στοχεύουν σε νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη ή το GABA μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Η ψυχοθεραπεία, μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να μάθουν να ελέγχουν την αντίδραση του φόβου τους, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που προκαλούν άγχος.
Συμπερασματικά, η χημεία του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στις αγχώδεις διαταραχές. Ωστόσο, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ.
Στο επόμενο βίντεο θα σας βοηθήσω να κατανοήσουμε το ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων και τι μπορούν να πυροδοτήσουν.
Να θυμάστε ότι μαζι, μπορούμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, κάνοντας την καθημερινότητα μας καλύτερη.